Husk å stenge hovedkranen

Hvor finner jeg hovedkranen?

Hovedkranen sitter normalt der hvor vannet kommer inn i boligen. Dette kan variere og spesielt mellom hus og leilighet.

I hus sitter kranen gjerne i kjelleren på vaskerom eller tilsvarende. Dette er likevel ingen regel, og det kan hende tidligere oppussing har gjemt den inne i en vegg eller et tak. Har du ingen kjeller er luker på badet og under kjøkkenbenken gode stedet å lete.

I en leilighet er det mer normalt at hovedkranen sitter på badet bak en luke, eller i under kjøkkenbenken. Her kan det også hende du har to kraner dersom det er felles varmtvann i blokka. I noen tilfeller kan den også gjemme seg bak en luke i oppgangen.

 

Sjekk om hovedkranen virker

Steng hovedkranen å åpne vannet på vasken eller kjøkkenet. Dersom det ikke gir seg med å renne etter en liten stund holder antagelig vis ikke hovedkranen tett. I noen tilfeller vil den ikke stenge i det hele tatt. Da er det på tide å bytte den ut.

 

Steng vannet når du reiser bort

Å stenge hovedkranen når du reiser bort på ferie kan være like viktig som å låse inngangsdøren din. Skulle det oppstå en lekkasje mens du er borte, er det ingen som oppdager det før det har oppstått store skader.

 

Sluk og vannlåser

Når man reiser bort i lengre perioder kan vannet i sluk og vannlåser fordampe å føre til at kloakklukt kan sive inn i boligen. Et lite triks er å helle litt matolje i sluket og vannlåsene dine. Dette legger seg som en beskyttende hinne og vil forsinke fordampingen.